У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

ЕУ парламент увео реформу ауторских права на Интерету

Процес ажурирања закона о ауторским правима блока почео је у Европској комисији пре две године, ради заштите европских издавача, емитера и уметника и она треба да гарантује правичну накнаду од великих технолошких компанија. Сада је Европски парламент усвојио Уредбу о ауторским правима на интернету, заједно са њеним чланом 13 који је претходно изазвао велике дебате. За усвајање је било 348 европосланика, против 274, а уздржаних 36. Сада треба државе чланице ЕУ формално да одобре Уредбу. Овај потез ће ажурирати двадесетогодишња правила о ауторским правима ЕУ .

Уредбом о ауторским правима на интернету је предвиђено да компаније попут "Јутјуба" и "Фејсбука" преузму одговорност за материјал са заштићеним ауторским правима постављеним на њиховим страницама. Наиме они и сличне странице мораће да поставе филтере како би се осигурало да је материјал који се објављује није споран због ауторских права.

Убрзо по усвајању уредбе, огласила се компанија "Гугл" која је навела да ће реформе ауторских права Европске уније проузроковати "праву несигурност" и нанети штету креативним и дигиталним економијама Уније.

Kритичари ове уредбе су највише прашине дигли због члана 13. Он би требало да обезбеди да све оно што неко негде аплоудује, не крши ничија ауторска права. Овај члан Уредбе ставља више терета на вебсајтове како би применио законе о ауторским правима и подразумева да било која онлајн платформа која омогуц́ава корисницима да на њој објављују текст, слике, звукове или кодове, мора да нађе начин да приступи том садржају и филтрира га.

Европске посланике су зато и бројни музичари позвали да усвоје ову уредбу. Најистакнутији међу њима су сер Пол Мекартни, Пласидо Доминго и Џејмс Блант.

- Треба нам интернет који је одржив и фер. Нажалост, данас, неке платформе на којима корисници аплоудују садржај, одбијају да уметницима и свим творцима музике дају правдену компензацију за њихова дела која користе за стицање сопственог профита. Предложена уредба и њен члан 13 се односе на вредносни јаз (проблем ускраћивања вредности носиоцима права, прим.прев) и помаже да се обезбеди одржива будућност за музички екосистем и његове творце, обожаваоце и дигиталне музичке сервисе - навдено је у писму Пола Макартнија.