У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

https://www.internet.edu.rs/images/2023.jpg

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

Наши блогери

Пратите нас

ДИДС и СРБin


In ClubУ оквиру обележавања ДАНА ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ, 22.марта 2012. у хотелу Москва у Београду, у  блоку 2 - Ћирилица на Интернету, Интернт на ћирилици, наша искуства представио је председник У.О. Интернет клуба, Мирко Марковић. Његово излагање  Интернет у библиотекама - о коришћењу Интернета у домаћим библиотекама, значају ћирилице и .СРБ доменима за библиотечке базе и дескрипторе у свету, као и пројекту Интернет клуба   - Да буде .СРБ, Интернет у библиотекама, изазвало је интерсовање присутних.Одржана Конференција о Интернету - ДИДС 2012.ДАН ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ
 

Трећа годишња конференција о развоју Интернета на .RS и .СРБ доменским просторима Србије - ДИДС 2012, одржана је 22. марта, у Хотелу "Москва" у Београду.
 
Овогодишњи Дан интернет домена Србије, у организацији Регистра националног интернет домена Србије(РНИДС), окупио је 25 говорника из земље и света и око 230 посетилаца.

У првом блоку под називом "Ново на Интернету, код нас и у свету", чији је модератор и уводничар био Владимир Радуновић из Дипло фондације.  
Своја искуства о значају и развоју локализованог садржаја и интернационализованим доменима у арапском свету пренео је Калед Фатал, председавајући и генерални директор Multilingual Internet Group. Потом је гост из Русије Георги Георгиевски, директор продаје Координационог центра домена .RU и .РФ, говорио о искустивам њиховог ћириличког интернет домена. Војислав Родић, председник Конференције суоснивача РНИДС-а, дао је ретроспективу активности РНИДС-а у протеклих годину дана. На крају овог блока, Зоран Станојевић, новинар и координатор интернет портала РТС, представио је резултате и значај 4ПИ - Програма подршке пројектима популаризације Интернета за 2011.

Други блок носио је назив "Ћирилица на Интернету, Интернет на ћирилици", а модератор Тамара Вученовић окупила је домаће стручњаке за ту тему, из различитих углова: технолошког, филолошког, библиотечког, правног, дизајнерског, културно-образовног и научног. 
Слободан Марковић и Михаило Стефановић дали су технолошка и техничка објашњења како ћирилични интернет домени раде на различитим рачунарским и серверским платформама. Мирко Марковић говорио је о коришћењу Интернета у домаћим библиотекама и значају ћирилице и .СРБ домена за библиотечке базе и дескрипторе. О дигиталној хуманистици, ћирилици и Интернету као платформи за размену знања и о Дигиталној библиотеци српског културног наслеђа, кроз своју видео презентацију говорио је мр Тома ТасовацОливера Стојадиновић представила је пројекат "Ћирилице на поклон" и говорила о проблемима ћириличке типографије на Интернету. О заштити интелектуалне својине на Интернету, са посебним освртом на ћириличко писмо и заштиту брендова на ћирилици, говорио је мр Владимир Марић

"Успешни пројекти на .RS домену"
били су тема трећег блока 
Конференције, који су модерисали Милоје Секулић и Иван Ћосић. 
Представљено је 11 интернет локација чији су садржаји или сервиси значајни за домаћу интернет понуду: 

www.epilion.rswww.greendesign.rs,
www.infolink.rswww.telegraf.rs
www.tarzanija.rs,  www.tetka.rs
www.buzzilla.rswww.karijera.mingl.rs
www.uplatnica.rswww.srbodroid.rs  
и пројекат Читај ми".