У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

Одиграј своју улогу

9. фебруар - Дан безбедности на Интернету обележава се данас у организацији. Циљ је промовисања сигурнијег и одговорнијег коришћења онлајн технологије и мобилних телефона, посебно код деце и младих широм света. Безбеднији дан на Интернету се ове године обележава под слоганом „Одиграј своју улогу за бољи Интернет”. Наиме, прошле године један од четири корисника интернета у Европској унији (ЕУ) имао проблем у погледу безбедности на мреж.- попут вируса, злоупотребе личних података, финансијских губитака или приступа деце веб страницама са непримереним садржајем, .

Због страха у погледу безбедности на нету, поједини корисници мреже у ЕУ избегавају да одређене активности обављају преко интернета. Тако, готово један од њих пет лани није куповао онлајн (19 одсто), или није користо електронско банкарство (18 процената), а 13 одсто није користило бежични интернет преко мобилног уређаја ван куће. Земље у којима су безбедносни проблеми најчешћи су Хрватска (42 одсто), Мађарска (39), Португалија (36), Малта (34) и Француска (33 процената).

Најмање проблема имали су корисници у Чешкој (10 одсто), Холандији (11), Словачкој (13) и Ирској (14 одсто), наводи се у истраживању Евростата. Најчешћи проблем за кориснике интернета у 2015. били су вируси или нека друга врста компјутерске инфекције (црв или тројански коњ), а с тим проблемима, који узрокују губитак података и времена, лани се суочило 21 одсто корисника мреже у ЕУ. Највећи проценат корисника који су „закачили” вирус на мрежи био је у Хрватској (41 одсто), затим у Мађарској (36), Португалији (33), Француској (29), и Бугарској и Малти са по 28 процената). Насупрот томе, најмање проблема са заразом компјутера, испод 10 процената, имали су Холанђани (6,0 одсто), Чеси (8,0) и Словаци (9,0). У поређењу са 2010. годином, у свим земљама, осим у Хрватској, пао је удео корисника који су због рачунара заражених вирусом или неком другом инфекцијом изгубили податке или време. Када је реч о избегавању неких интернет услуга из сигурносних разлога, онлајн куповину највише избегавају Румуни (35 одсто), Швеђани (34), Португалци (33). Услуге интернет банкарства због страха у погледу безбедности не користи 27 одсто Немаца, 26 одсто Португалаца и 24 одсто Италијана. Од бежичне конекције на интернет ван свог дома највише страхују Холанђани (22 одсто), Летонци (22) и Шпанци (20 одсто), наводи се у извештају Евростата.